dissabte, 9 de maig de 2009

La iaia, 'realoaded' ("Cupatges", abril-maig del 2009)

PETIT COMITÈ L’administrador del web del nou establiment de Fermí Puig no ha hagut d’escriure-hi ni un sol caràcter més enllà dels imprescindibles: posant-hi, només, “cuina tradicional catalana” i el nom del xef de l’estelat Drolma, “no cal dir res més”, que remugaria Schuster. Amb els seus inseparables Alfred Romagosa i Adrià Marín, i amb Jesús Niño a cuina i Gerard Pérez Fontana a taula, el vallesà hi revisita i reivindica la manduca nostrada: “La majoria de cuiners d’alta cuina hem tingut sempre com a referència la cuina que hem menjat a casa”, explica a Cupatges, i se’ns queixa que, “mentre els cuiners d’autor han fet bé els seus deures, la cuina de sempre ha estat sovint molt maltractada”.

Del desembre ençà restableix a les àvies l’altar arrabassat en un racó “tranquil, relaxat i discret” a tocar del passeig de Gràcia, a menys de 300 metres del Majestic matriu. Contràriament a la carta sòlida, breu –dos cops bona, doncs–, la líquida hi vessa, com l’horari, generositat, i estima totes les butxaques: tant les que preguen a L’Ermita 2005 com les que consagren un sol bitllet blau al vi, que hi és, en un 90%, indígena: “Som un restaurant que intenta mostrar què mengen els catalans. També què beuen”, raona Puig. La contenció tarifària del local, tota una dèria seva, s’agraeix en crisi: “Fem servir la millor botifarra, però fins i tot la millor botifarra és força més barata que la pitjor llagosta”.

Preu: menú: 38 €; carta: 50 €. Ampolla: 12-790 €.

Adreça: Passatge de la Concepció, 13. Barcelona (Dreta de l’Eixample).

Web: www.petitcomite.cat.

Telèfon: 93 550 06 20.

Horari: De dl. a dg. de 13 a 1 h.

(Cupatges, abril-maig del 2009.)