dimecres, 5 de novembre de 2008

Veremar bombolles a la Xampanya nostrada

No cal que pugeu a cap avió. Passeu un capde envoltats dels efluvis escumosos de la vuitena vegueria. Un volt a peu o en bici entre vinyes i pinedes, una visita a un celler enorme o diminut o un taller de verema o tast us investiran penedesencs d’adopció. “Només cal un dia per adonar-se de què ens ofereix el Penedès.” Ho promet, d’entrada, Un diumenge al Penedès, una de les nou àrees temàtiques que integren la guia Amb gust, editada a l’estiu pel Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès, que fa feina rere la marca enoturismePENEDÈS i l’eslògan L’aroma d’una terra. Amb el doble de temps –dos dies– recollireu, doncs, motius de sobres per tornar a aquest territorio Penetense, és a dir, pedregós, que és d’on en provindria el nom. La Generalitat republicana va dividir-lo en quatre comarques (l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i, en part, l’Anoia), però les seves forces vives s’estimen més parlar de tres Penedesos: el Superior, el Central i el Marítim.
Ni barcelonins ni tarragonins Set segles d’història, 2.000 quilòmetres quadrats i 400.000 persones no han aconseguit, per ara, transformar el Penedès en una regió oficial malgrat la rotunditat de la Plataforma per una Vegueria Pròpia, però us atrauran sense remei, o sigui que aneu-hi, vinga, va, i feu-ho ben de pressa. A banda de motius, us calen excuses? Aleshores anoteu que és temps de verema –fins a mitjans d’octubre, encara–, que els Castellers de Vilafranca (castellersdevilafranca.cat) celebren el cap de setmana que ve la seva diada i, de passada, el seu seixantè aniversari, i que Sant Sadurní d’Anoia acull el 12è Cavatast (cavatast.cat) del 3 al 5 d’octubre i, la segona setmana, la 27a Setmana del Cava (confrariacava.com).
En aquestes contrades turisme equival, vulgues que no, a enoturisme, el neologisme esotèric fill de la jove fal·lera esnob pel vi. Digueu-ne així si voleu, és clar, però es tracta, al cap i a la fi, de conèixer una de les àrees de casa nostra amb més pòsit vitivinícola a través d’un producte lligat al dia a dia dels catalans normals i corrents des de temps immemorials. Com que començar a triar entre 24 visites, 72 cellers, 27 restaurants, 21 allotjaments, una enoteca, una escola de tast, tres botigues, un museu i 14 empreses de serveis turístics no és pas fàcil, heus ací una de les infinites propostes que se’n desprenen. Exemplifiquem tanta ufanor perquè tot un tros de país no cap en vuit pàgines de no res!
Tot pedalant cap a la copa de cava Anem des de la seu d’El Molí Tours, a Torrelles de Foix, fins a les caves Romagosa Torné, a Sant Martí Sarroca, que visitarem; en acabat girarem cua. Som a la subcomarca de l’Alt Foix, que agrupa cinc municipis altpenedesencs i un d’anoienc. El recorregut és en bici, guiat i apte per a tothom, té uns vuit quilòmetres, dura mig dia i val 45 euros per persona. Transitem, en part, per les rutes Carrerada i Pelegrí, dos dels quatre itineraris Biking Penedès, que l’empresa de l’irlandès Paddy Mannion ha desenvolupat i desitja que les autoritats locals i comarcals senyalitzin –n’ofereix, de fet, 60 a tota la Catalunya Nova. Si us estimeu més anar a la vostra, us lloga bicicletes i us assessora per 25 al dia.
Rebudes les indicacions –“No racing!”–, travessem Torrelles –Naturalment, com diu ella– i, passat el cementiri, passegem sobre un camí rural asfaltat que s’obre pas entre vinyes –Parellada sobretot– i, de seguida, oliveres, pins, ametllers, horts... A la dreta –de tornada, a l’esquerra–, el castell i l’església romànica de Sant Martí Sarroca ens vigilaran durant tot el viatge. A la Verna, observem els cavalls de la masia –la canalla hi xala– i el paisatge: Montserrat si fa bo, el parc del Garraf, les muntanyes de Marmellar i, rere nostre, el santuari de Foix i –ai!– la urbanització Can Coral. Ja al terme de Sant Martí, passem per cases com Cal Francès, Cal Po, Cal Pere Salet o El Gat Blanc, amb ases.
Molt millor que Nissaga de poder Creuem el riu Foix, l’asfalt mor i entrem a la trama urbana martinenca per la carretera del Castell, que no remuntarem avui per avui –podem fer-ho demà, per exemple, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h per 2,50 euros–: ens en desviem cap a l’esquerra pel trencall que puja cap a les caves Romagosa Torné (romagosatorne.com); “Visita turística. Degustació i venda”, n’indica el cartell. Només en un celler modest és possible que l’amo –l’Antoni– detalli en persona als visitants el seu arbre genealògic, els passi un vídeo de deu minuts, els ensenyi tots els racons de la seva propietat, els detalli el procés d’elaboració de l’únic or líquid i gasós alhora, els n’aclareixi els dubtes, els convidi a tastar-ne i els en vengui a bon preu.
Amb algun secret a la motxilla, ens acomiadem del cavista i tornem al punt de partida creuant el poble de nou i enfilant el camí de la font de la Salut; fixeu-vos-hi en l’ermita de Sant Joan de Lledó. Entre altres, us mostren l’Alt Penedès els caps de setmana Viatges i Projectes Penedès (vipp.cat) i Montmar Oci i Cultura (montmar.org), més diversificades –empresa, esdeveniments, aventura, etc.–, i Can Rossell Natura (canrossellnatura.com, amb tallers de viticultura–) i Quatre Passes (quatrepasses.com), igualment versàtils, però especialitzades en l’educació ambiental. Amb gust satisfà, també, el viatger antropològic, tastador, gormand, professional, discapacitat, anglosaxó, paisatgista o modernista.
Com visitar un celler per lliure El document, que el patronat us envia de franc per correu electrònic, us facilita decidir quin dels 72 cellers visitables visiteu. Per trepitjar quarters generals de patums, visiteu codorniu.cat/bodega_visite.html o truqueu al 93 891 33 42, visiteu freixenet.cat (Visita) o truqueu al 93 891 70 96, visiteu torres.cat/cat/asp/vav_pacs.asp o truqueu al 93 817 74 87... “Es recomana reservar amb antelació la visita a caves i cellers”, fa l’organisme, i precisa: “No totes les caves i cellers fan visites gratuïtes, consulteu quan feu la reserva si té algun cost”. Visitar Codorníu val quatre euros; Freixenet, de dos a cinc, i Torres, de tres a cinc, però tots tres no cobren als menors particulars –només fins a sis anys a Torres.
Els amants del senderisme a peu, en bici o a cavall sapigueu que s’estan posant al dia els deu Camins del Vi i el Cava, amb noms de varietats de raïm; els inicials, ben vàlids, els trobareu a senderismealtpenedes.net. Els enganxats a Internet heu de descobrir webs com el del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, ccapenedes.cat, amb cercador d’activitats; el del Consell Regulador del Cava, crcava.es; el de l’Institut del Cava, institutdelcava.com; el de la Unió Vinícola del Penedès (UVIPE), interceller.com; el de PimeCava, pimecava.net, i el de la Penedesfera, penedesfera.cat. I els militants de l’alta gastronomia tasteu Penedès Fogons (restaurantspenedes.com/index.php?mod=9). No us en penedireu.
TURISME ACTIU
4a caminada per les vinyes de la Capital del Cava Va organitzar-la fa dues setmanes la botiga especialitzada en vins i caves sadurninenca Cal Feru “per poder viure les aromes i sensacions de la verema, descobrir les diferents varietats de raïm, gaudir de la natura i degustar cava des de la mateixa vinya d’on prové”, amb una copa penjada al coll. A banda de la seva “eno·botiga” tradicional, oberta el 1934, el comerç acaba d’estrenar un nou espai a la població altpenedesenca. L’establiment és –en paraules del seu responsable, Xavier Roig– una “botiga de vi sense vi”, és a dir, amb tota mena d’articles que hi estan relacionats. Més info a calferu.com.
COM EN UNA NOVEL·LA NEGRA
El popular cronista de Torrelles de Foix, el senyor Josep, lamenta que els pobles només siguin notícia per les desgràcies. Els Mossos d’Esquadra van descobrir fa tres anys que dos narcotraficants ja detinguts planejaven assassinar l’exalcalde a canvi de 50.000 euros. El cop –per sort, avortat– està pendent de judici i entre els imputats hi ha l’alcalde actual.
RESTAURANTS I ALLOTJAMENTS
Cal Diari Fa un any ben bo que Joan Josep Morell i Nati Miguel, pioners dels sopars a cegues, fan cuina “de sempre”, “tradicional” –o sigui, “sense disfressar el menjar”– en un establiment “amb estil propi”. El menú val 10 euros i hi canten els àngels. Regenten, també, Cal Manescal (calmanescal.com), que ha estrenat tres suites i ofereix seminaris de cuina. Cases Noves, 33. Sant Martí Sarroca Tel. 93 899 13 58 http://www.caldiari.com/
Masia Aran Amb el veterà Josep Aran al capdavant, cultiva la cuina “clàssica i catalana” sense complexos des del 1996. Tasteu-ne l’escudella barrejada. Disposa d’un celler subterrani. Carretera de Vilafranca a Sant Martí, km 7. Sant Martí Sarroca Tel. 93 899 01 50
Cal Recolons Remei Recolons i Josep Esteve són la segona generació que gestiona un resto amb més d’un quart de segle de mili. Té un ambient “molt acollidor” i una vista “magnífica”. Pepet Teixidó, 2. Sant Martí Sarroca Tel. 93 899 10 20
Ca la Laia Creada el 1879 pel besavi de l’amo, té tres triples amb bany, admet animals i deixa bicis. Quiromassatage, dietista, tast de vins... Sencera, 320 euros per capde de temporada baixa. Nord, 6. Torrelles de Foix Tels. 93 897 12 97 i 646 455 445 http://www.calalaia.com/
Mas Aixola La finca té nou hectàrees, data del 1887 i disposa d’una casa per a nou persones i d’un refugi per a quatre. En temporada baixa, 790 euros –casa– o 454 –refugi– per setmana. Barri la Berna. Masia Aixola Tels. 93 897 13 15 i 659 51 41 60 http://www.masaixola.com/
Arianel·la de Can Coral La finca vinícola, amb un segle i mig d’història, ha deixat pas a un “romàntic hostal rural amb vistes al paisatge ondulat al capdamunt del turó”. 69 euros per persona en una doble. Avinguda de Can Coral, s/n Tels. 93 897 15 79 i 670 06 83 95 http://www.arianella.com/
COM S'HI ARRIBA Des de Vilafranca –eterna rival de Sant Sadurní, però de bon rotllo–, arribareu a Torrelles de Foix per la BP-2121 fins a Sant Martí Sarroca i, després, per la BV-2122. A la capital altpenedesenca us hi duen, pagant, l’AP-7 –sortida 28– i, de franc, la clàssica N-340 i l’Eix Diagonal o C-15. Estacions de la C-4 de Renfe Rodalies a la comarca: Gelida, Sant Sadurní d’Anoia, Lavern-Subirats, La Granada, Vilafranca del Penedès i Els Monjos.
LES TRES RUTES DE BIKING PENEDÈS Us suggerim que visiteu l’Alt Penedès a través de les seves possibles futures vies verdes.
(Avui, suplement Sortim, “Cap de setmana”, 19 de setembre del 2008.)
(Cliqueu aquí per llegir-lo tal com es va publicar.)