diumenge, 4 de novembre del 2012

Què és @DiarisSabadell? Set respostes sobre el primer compte informatiu de #Sabadell

1. Això, això: què carai és?

@DiarisSabadell és el compte informatiu sobre Sabadell més seguit al Twitter. Aplega, avui, més d'11.000 seguidors.

Com ha dit, durant temps, la seva bio, es tracta, modèstia a part, d'un referent de #Sabadell al Twitter. És, ras i curt, el perfil que agrupa totes les notícies sabadellenques —estrictament locals o, quan no és possible, vallesanes occidentals. Comparteix titulars de 17 mitjans sabadellencs en temps real i des d'un sol compte. Així de fàcil.

Sempre ho fa amb l'enllaç corresponent al web del mitjà i, evidentment, citant-ne la font, que insistim que és aliena. Per tant, no és un mitjà, sinó un mer i modest compte que, de manera automàtica —automatitzada, més ben dit—, facilita la feina als interessats en l'actualitat de la ciutat, i en promou els mitjans de comunicació a través dels seus continguts —no en genera—; tot això, només al Twitter. Enlloc més.

Compartim continguts estrictament informatius —escadusserament, algun d'opinatiu—, i de text, imatge i vídeo: evitem l'àudio. En casos puntuals, es tracta dels blogs dels mitjans, no pas dels mitjans matriu.

Gener del 2013: ja generem més de 25.000 clics mensuals. Escrivíem a mitjan novembre del 2012: 

Més de 21.000 clics mensuals generats

Són dades del 14 de novembre i fan referència a l'últim mes: al llarg dels últims 30 dies, @DiarisSabadell ha generat 21.270 visites a 1.331 notícies dels 14 mitjans amb informació sabadellenca que [comparteix] [actualment, 17]. Cal tenir en compte que El Diari del Vallès només [el compartim] des del 24 d'octubre! Anirem actualitzant aquestes dades.

2. Qui ho fa i des de quan?

Des del 19 febrer del 2011, ens n'ocupem els comunicadors sabadellencs Òscar Gómez i Domínguez (Òscar GiD), responsable de la imatge gràfica del compte, i Marc (Serrano i) Òssul, ideòleg i director de l'artefacte @DiarisSabadell.

Entrevistats al Diari de Sabadell

Coincidint amb els 3.500 seguidors, la capçalera degana de la premsa sabadellenca (el seu veterà periodista Víctor Colomer, a la mítica secció Cara a cara) ha entrevistat els creadors del compte informatiu líder de Sabadell.

...I, ep, a Ràdio Sabadell, també

En aquest cas, coincidint amb els 4.000 followers. Ha estat a la secció Connectats del programa matinal A bona hora. L'espai el dirigeix Aura Costa; l'entrevista, però, és obra de Mireia Sans.


3. Quins són els 17 mitjans compartits?

Actualment, compartim les notícies digitals del Diari de Sabadell —incloent-hi les de la llegendària secció Cara a cara—, les d'El Punt Avui que parlen de Sabadell, les d'El Diari del Vallès; les de Ràdio Sabadell (informació general i esports), les de RadiOna (blog); les de Mola TV (a través de titulars.cat), les de l'isabadell.cat, les de Sabadell Informa! (abans, SabadellDigital), les del Weekand Sabadell (blog i agenda setmanal), les de NacióSabadell.cat (hereu d'El Vapor de Sabadell), les del Petit Sabadell (blog, també), les del NEWT (terrassenc, però amb contingut sabadellenc), i les de Línia Vallès.

I, pel que fa als mitjans d'abast purament nacional (català), també compartim les notícies de l'Ara que mencionen Sabadell, les de l'edició sabadellenca (digital) d'El Periódico, les de l'edició de LaVanguardia.com per a "Sabadell – Vallès" (ara, amb edició diferenciada de Terrassa), i les del servei comarcal del 324.cat, amb entradetes dels teletips comarcals de l'Agència Catalana de Notícies (ACN).


Donat l'abast comarcal (no estrictament sabadellenc) d'algunes de les fonts —una minoria—, és possible que, molt de tant en tant, compartim continguts que fan referència a altres municipis de la comarca del Vallès Occidental. En som conscients.

Tot plegat —ho repetim—, en temps real i en un sol compte, i per a més d'11.000 seguidors reals i actius.

4. Com funciona tecnològicament?

A través d'un gestor de feeds (RSS), els canals d'actualitzacions dels webs, generem un tuit per cada titular nou, automàticament. Malgrat la quantitat notable de mitjans compartits (17 a dia d'avui, dèiem), treballem per evitar la sobredosi de tuits i per evitar-ne de no relacionats amb Sabadell —o, almenys, la comarca—, és a dir, perquè el nostre —i vostre— servei piuli només allò que cal, ni més ni menys. Per no infoxicar.

5. Què repiuleu i què no, i per què?

Repiulem només algunes mencions que ens semblen significatives per als nostres més de deu milers de seguidors; especialment, les vinculades amb l'actualitat i les no relacionades amb cap iniciativa estrictament comercial. També, alguna d'humorística; per què no. Amb un respecte absolut per la llibertat d'expressió, no hi tanquem la porta a cap sensibilitat. A cap.

No podem, però, retuitar-ho tot, per evitar l'spam social, ni repiular, sistemàticament, molts tuits o tots els tuits d'un sol compte de Twitter; ho tenen francament difícil, doncs, les piulades anònimes, insultants i/o repetitives. Agraïm sincerament totes i cadascuna de les mencions, i les seguim amb atenció.

Ocasionalment, és possible que la gestió de mencions no es pugui fer en temps real.

6. Al darrere, ¿hi ha calés, interessos, vincles obscurs?

cacho
Res ni ningú no ens finança: no hi invertim diners, sinó hores.

No hi guanyem ni un cèntim. Ni un. Ho entenem com a servei a la ciutat, a tots els seus ciutadans i actors (empreses, institucions, entitats); particularment, als seus mitjans de comunicació, als seus professionals, al periodisme —molt especialment, al local i comarcal: de proximitat, eufemísticament—, a la pluralitat informativa, a la llibertat d'expressió i d'opinió, i a la llibertat en general. Ni més ni menys. Sense gat amagat.

@DiarisSabadell no té cap mena de relació amb cap empresa, institució, entitat, mitjà ni partit polític; no és pròxim ni està lligat a res ni a ningú. A res ni a ningú. I, sobretot, no és el compte oficial del Diari de Sabadell, que és —això, sí: només això, res més— un dels 17 mitjans que actualment compartim.

La iniciativa neix, doncs, de la passió —una mica malaltissa, probablement— de dos comunicadors sabadellencs per la seva ciutat, pels seus mitjans i per la seva professió. I ja està. Punt.

7. Com puc contactar amb vosaltres?

Molt fàcil. Seguiu @DiarisSabadell i envieu-nos un missatge directe. Estem a la vostra disposició.

Agraïm la confiança dels més d'11 milers de persones o corporacions que heu decidit mantenir-vos informats sobre la ciutat a través del compte que administrem —per començar, us seguim—, i agraïm, sobretot, qualsevol mena de comentari, suggeriment, queixa, etc., que ens vulgueu fer arribar. Qualsevol. Gràcies de tot cor.

Si ens permeteu el colofó abrandat, visca Sabadell, visca el periodisme, visca la comunicació i visca la llibertat. :)

twitter.com/DiarisSabadell

[Actualitzat el 29/04/2015.]

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.